23 December 2012

Recipe: Weinachts Guetzli - Swiss Christmas Cookies


Hasselnuss Stängli 100gr. Butter 100gr. Sugar 150gr. Fluor 1+1 Egg yolk 100gr. Hazelnuts
Hausläckerli: 125gr. Sugar 350gr. Fluor 100gr. Powder Sugar 100gr. Hazelnuts
Mailänderli 250gr. Butter 250gr. Sugar 500gr. Flour 3 Egg whites / 6 Egg yolks + 1 Egg yolk
Schokoladen Herzli 100gr. Sugar 1 Tablespoon 2 Egg whites 300gr. Almonds or Hazelnuts
Schwarz-Weiss 250gr. Butter 250gr. Sugar 500gr. Flour 1 Egg whites 3 Eggs or 3 Egg yolks
Zitron Gebäck 100gr. Sugar 100gr. Powder Sugar 2 Egg whites 300gr. Almonds

Hausläckerli: 250g Beehoney, 1 TBLSpoon lemon juice, 50g Orangeat/Zitonat (dry/backed peels), 1Tablespoon ground clove 1/2 tspoon cinnamon, 1 tspoon  Baker's amonia (amonium carbonate). Amonium carbonate can be substituted by double the amount of backing powder.

Mailänderli: 1 lemon zest, 1 eggyolk for icing 3 eggs or 6 eggyolds for dough.

Schokoladen Herzli: 100g Chocolate, 1 pinch Cinnamon.
Weiss-Schwarz: 4 TBLSpoon NesQuick    2 TBLSpoon Cocoa.
Zitron Gebäck: (2 Lemon Zest, 1 teaspoon lemon juice.


Zitronengepäck »

* Ingredientes / English version cut in half
2 Eiweiss / 1 Eggwhites
1 Prisen Salz / 1 Pinch Salt
100 gr. Zucker / 50gr. Sugar
300 gr. gemahlene Mandeln / 200gr ground almonds
2 abgeriebene Zitronenschale / 1 lemon zest
100 gr. Puderzucker / 50gr powder sugar
wenig Zitronensaft / a little bit of lemon juice



Bereitung:
Eiweiss steif schlagen, die Hälfte des Zuckers beigeben, mitschlagen, die zweite Hälfte anschliessend darunterziehen.
Mandeln und abgeriebene Zitroneschale unter die Masse ziehen.Teig ca.1/2 cm dick auf Zucker auswallen, Förmchen ausstechen. Mit Vorteil lassen wir das Gebäck über Nacht antrocknen und backen es dann kurz bei starker Mittelhitze.

Mit dem Puderzucker und Zitronensaft  eine dickflüssige Glasur herstellen, Gepäck noch heiss damit bestreichen


Preparation:

Bring Egg whites to a 'point of snow', add half of the granulated sugar and keep beating. Add the second half of sugar and finish mixing. Add nuts and grated lemon zest and mix. Spread some sugar over the counter and extend the dough to 0.5cm thickness. Use cookie cutters to cut cookies out of the dough. Lay cookies on cookie pan and leave them to dry overnight. Bake for 10-20min at high heat on oven's middle shelf. While cookies are baking prepare a thick icing with lemon juice and powder sugar. Brush cookies while they are still warm with icing.


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Schokoladenherzen »

* Ingredients
2 Eiweiss / Egg whites
1 Prisen Salz / 1 Pinch Salt
100 gr. Zucker evtl. Puderzucker / 100gr Sugar or Powder Suger
100 gr. geriebene Schokolade / 100 grated dark chocolate
1 Prise Zimt / 1 Pinch Cinnamon
1 kleiner Messloeffel Mehl / 1 small tablespoon Flour
300 gr. Haselnüsse oder Mandeln / 200gr each of ground Hazelnuts and Almonds


Bring Egg whites to a 'point of snow', add half of the sugar and keep beating. Add the second half of sugar and finish mixing. Add nuts and grated chocolate and mix. Add cinnamon and flour and mix. Spread some sugar over the counter and extend the dough to 0.5cm thickness. Use heart-shapped cookie cutters to cut cookies out of the dough. Lay cookies on cookie pan and leave them to dry overnight. Bake for 10-20min.at high heat (400 degrees Fahrenheit) on middle shelf.

Bereiting
Eiweiss steif schlagen, die Hälfte des Zuckers beigeben, mitschlagen, die zweite Hälfte anschliessend darunterziehen.
Mandeln (Haselnüsse) geriebene Schololade, Zimt und Mehl unter die Masse ziehen.Teig ca.1/2 cm dick auf Zucker auswallen, Herzförmchen ausstechen. Mit Vorteil lassen wir das Gebäck über Nacht antrocknen und backen es dann kurz bei starker Mittelhitze. Wir müssen es sofort vom Blech lösen.

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 Hausleckerli »

* Ingredients
350 gr. Mehl / 350g Flour
50 gr. gehacktes Orangeat und Zitronat / 50gr finely chopped Orangeat and Zitronat*.
1 grosse Prise Nelkenpulver / 1 big pinch of ground clove
1/2 kleiner Messlöffel Zimt / 1/2 Teaspoon Cinnamon.
1 kleiner Messlöffel Triebsalz (5 - 10 gr.) / 1 Teaspoon Baker's Amonia**
250 gr. Bienenhonig / 250 gr. Bee Honey
125gr Zucker / 125gr. Sugar.
100gr. grobgehackte Haselnüsse / 100gr coarsely chopped Hazelnuts.
For Icing:
100gr. Puderzucker / 100gr. Powder sugar.
1 grosser Messlöffel Zitronensaft oder Wasser / 1 Tablespoon lemon juice or water

* Orangeat and Zitronat are dry candied orange and lemon, but can also be very well substituted by finely chopped dry/backed orange and lemon peels.
** 1 teaspoon Backer's amonia (amonium carbonate). Amonium carbonate can be substituted by double the amount of backing powder., or 1 teaspoon of baking powder and 1 teaspoon and baking soda.

Instructions:
Heat Honey and sugon in a saucepan. Put all ingredients in a bowl and mix them well. extend the dough to 1.5cm (half inch) thick rectangle. Place dough on a greased baking pan and bake at high heat fo 5-10min on middle shelf.

Prepare icing with sugar and lemon juice or water and spread it over the dough, as soon as it finish baking. When the icing starts to dry, cut dough in 3cm x 2cm rectangles.

Bereitung:
Honig und Zucker erhitzen, alle Zutaten vermischen, gut verarbeiten. Wir wallen den Teig sofort auf eingefettetem Blech aus und backen ihn bei starker Mittelhitze 5 - 10 Min.

Puderzucker, Zitronensaft (Wasser) eine weisse Glasur herstellen, die heissen Leckerli sofort damit bestreichen.
Sobald die Glasur angetrocknet ist, schneiden wir das Gebäck in gleichmässige Rechtecke von ca. 5x4 cm Grösse.

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Mailänderli


Zutaten - Deutsch:

Grundrezept
1 Teil Mehl : 1/2 Fett: 1/2 Zucker

250 gr. schaumiggerührte Butter
250 gr, Zucker
2 Prise Salz
3 Eier oder 6 kleine Eigelb
abgeriebene Zitronenschale
500 gr. Mehl
Eigelb, 1 Prise Zucker, einige Tropfen Wasser

Ingredients - English

250 g (9 ounces) butter or margarine
225 g (8 ounces) sugar
1 pinch of salt
3 eggs
1 lemon zest
500 g (18 ounces) flour
1 egg yolk, 1 Pinch sugar a few drops of water.

Preparation:

Stir butter in a bowl until it is smooth. Add sugar, salt, eggs and lemon zest. stir until ingredients are evenly distributed. Add flour and knead to a soft dough. Wrap dough in plastic wrap and place in refrigerator for two hours.

Spread a bit of flour on a flat surface and extend the dough over it to a 5-7mm thickness. Use cookie cutters to cut out shapes. Add a few drops of water and a pinch of sugar to the remaining egg and sweep it over the dough rectangles. Place on baking pan. Bake at hight heat (200°C / 400 °F) on middle shelf for 10-15min. Let the cookies cool off completely before serving.

Bereitung:


Butter, Zucker , Salz und abgerieben Zitronenschale schaumigrühren. Mehl dazusieben, kurz mischen, bis ein gleichmässiger Teig entsteht, der 2 Stunden kaltgestellt wird.Teig 1/2-3/4 cm dick auswallen beliebige Förmchen ausstechen, mit dem Eigelb bestreichen und bei guter Mittelhitze ca. 15 Min backen


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« Haselnuss Stengeli »

* Ingredients
100 gr. schaumiggerührte Butter / 100gr soft (room-temperature) butter
100 gr. Zucker / 100gr Sugar
1 Prise Salz / 1 Pinch Salt
2 Eigelb / 2 Egg Yolks
100 gr. Haselnüsse gemahlen / 100gr ground Hazelnuts
150 gr. Mehl / 150gr. Flour

Bereitung:

Butter, Zucker, Salz und Eigelb, alles zusammen schaumigrühren. Mehl und Haselnüsse beigeben, kurz mischen, bis ein gleichmässiger Teig entsteht, der 2 Stunden kaltgestellt wird.
Den Teig wallen wir 3/4 cm. dick aus, schneiden 1 1/2 cm. breite und 6 cm lange Stengeli, bestreichen sie mit Eigelb und backen sie 10-15 min zu hellbrauner Farbe


Instructions:

Stir butter in a bowl until it is smooth. Add sugar, salt and one of the eggs. stir until ingredients are evenly distributed, Add flour and ground hazelnuts. Knead to a soft dough  Wrap dough in plastic wrap and place in refrigerator for two hours.

Spread a bit of flour on a flat surface and extend the dough over it to a 5-7mm thickness. Cut dough in 4cm x 2cm rectangles. Add a few drops of water to the remaining egg and sweep it over the dough rectangles. Place on baking pan. Bake at hight heat (200°C / 400 °F) on middle shelf for 10-15min. Let the cookies cool off completely before serving.


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« Schwarz  -  Weiss »

Ingredients - English

500 gr Flour
250 gr room-temperature Butter
250 gr Sugar.
2 Pinches Salt
3 eggs.
4 tablespoons chocolate powder (Nesquik)
2 tablespoon Cocoa
1 Egg White.

Zutaten - Deutsch:
500 gr Mehl
250 gr. schaumiggeruehrte Butter
250 gr. Zucker
2 Prisen Salz
3 Eier oder  kleine Eigelb

4 grosse Messlöffel Schokoladenpulver
2 grosse Messlöffel Kakao
1 kleiner Messlöffel Eiweiss

Preparaction:

Mix butter, sugar, salt and eggs, and stir until evenly distributed. Divide mix in two halves. Add half of the flour to one half of the mix. Add the egg white to the second half of the mix. Also add the second half of flour, cocoa and chocolate powder to the second half of the mix. Both dough halves should be kneaded quickly. Wrap them in plastic wrap and place them in refrigerator of two hours.

Extend both doughs on a flat surface. Brush an egg white or some water over one of the doughs to help it stick to the other dough. Pace the other dough over the egg white coated dough. Cut dough in 10cm wide stripes. Roll all stripes on their width. Use a sharp, non-serrated knife to slice each roll in 1cm thick black&white spirals. Lay on baking pan and bake at 350 degrees Fahrenheit, on middle shelf, for 10-15min.

Bereitung:

Butter, Zucker, Salz und Eier, alles zusammen schaumig rühren, in zwei Hälften teilen.
Schokoladenpulver, Kakao, Eiweiss in die eine Hälfte mischen, Mehl dazugeben , rasch zusammenarbeiten.

250 gr. Mehl in die andere Hälfte mischen, beide Teige kaltstellen.
Wir können das Schwarz-Weiss Gebäck auf verschiedene Arten formen, Es ist vorteilhaft, die ausgewallten hellen und dunklen Teigstücke mit Wasser oder Eiweiss zu bestreichen, damit sie besser zusammenhalten  beim Formen.

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« Kräbeli »

* Ingredientes
3 Eier
300gr. Puderzucker
2 Prisen Salz
1 - 11/2 grosser Messlöffel Anis
eventuel 1 kleiner Messlöffel Kirsch
ca. 300gr Mehl

* Preparación
Eier, Puderzucker und Salz gut schaumiggrühren, bis eine helle, luftige Masse entstanden ist.
Anis leicht rösten, zugeben, Kirsch zufügen. Mehl dazusieben, bis ein fester, aber noch feuchter Teig entsteht.
Daraus formen wir eine ca. kleinfingerdicke Rolle und schneiden 3 - 4 cm. lange Stücke schräg ab. Diese kerben wir mit dem Messer 2 bis 3 mal schräg ein.
Wir legen die Kräbeli auf ein Blech und lassen sie bei Zimmertemperatur ca. 24 Stunden trocknen (sie sollen an der Oberfläche gut angetrocknet sein)
Sie werden bei schwacher Hitze (mehr Unterhitze) 15 - 20 Min. gebacken. (es sollen sich sogenannte Füsschen bilden.



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« Makronen Masse »

* Ingredientes
Grundrezept

auf 1 Eischnee eine Prise Salz, 50 gr. Zucker
60 gr. gemahlene Nüsse (mit Spritzsack
100 gr. gemahlene Nüsse (zum formen mit Loeffel)
150 gr. gemahlene Nüsse (zum auswallen)